„TINY HOUSE“ dostupné bydlení pro jednotlivce, páry i rodinu

„TINY HOUSE“ dostupné bydlení pro jednotlivce, páry i rodinu

Co je to "TINY HOUSE"?

Tiny house je označení pro malý domek, někdy označován také jako mikrodomek. Příznivcem tiny housů se stanete, pokud hledáte finančně a ekologicky únosnou variantu bydlení a to ať už jste single, mladý pár bez dětí, starší manželé s již odrostlými dětmi, nebo rodina s dětmi. Uspořádání tiny housu je variabilní a proto může uspokojit velkou řadu zájemců.

Minimalistický způsob života, udržitelnost a přání žít více v souladu s přírodou je to, co k tiny housům táhne.  

Tiny house můžete vídat také jako domeček na kolečkách – obytnou maringotku, ale není to pravidlo. Tiny house může stát i na zemi a vypadat jako běžný domek. Ze své podstaty a původní vize ekologické výstavby jsou tiny houses stavěny ze dřeva a koncipovány tak, aby co nejlépe zapadaly do okolní krajiny.

Kouzlo tiny housů tkví také v rychlosti jejich výstavby a skvělém poměru cena/užitná hodnota. K tomu nahrává současná situace s vysokými náklady na pořízení bydlení.

 

Co na "TINY HOUSE" říká stavební zákon?

Legislativně se na tiny house pohlíží jako na „výrobek plnící funkci stavby“ a proto k němu nepotřebujete stavební povolení ani ohlášku, ale potřebujete územní souhlas. V celém procesu pak nepotřebujete projektovou dokumentaci a stavba se obejde bez kolaudace. Nutné ovšem je, aby pozemek  byl ovšem zahrnut v územním plánu. Pokud bude váš tiny house určen k bydlení, může být postaven pouze na pozemku určeném k bydlení. 

Maximální užitný prostor na malé zastavěné ploše

Náš Tiny House FIX-A je první vlaštovkou konceptu malých dřevostaveb navrhovaných ve spolupráci ateliéru FIX architekti, Origis a CLT Czechia.

Důraz je kladen na maximální prostorovou efektivitu, sepjetí s přírodou a skvělý design. Vše s ohledem na trvale udržitelný rozvoj. Tradiční materiál – dřevo, je zde použit v moderní podobě CLT panelů. Ty propůjčují interiéru skandinávský nádech a hřejivý pocit domova.

Tiny house FIX-A může sloužit jak k trvalému bydlení, tak k rekreaci. Užitná plocha nabízí plnohodnotný byt pro rodinu, či luxusní apartmán. Pro konkrétní využití je možné dispozici individuálně přizpůsobit.

Jaký potřebujete pozemek pro tiny house?

Tiny house si vystačí s málem, ale umístit ho můžete i na louce, pokud pro něj získáte povolení. Postavit jej můžete na zahradě, kde má svůj dům babička, kousek od řeky, nebo na pronajatém pozemku, pokud dům není pevně spojen s pozemkem, ale umístěn například na betonových dlaždicích, nebo zemních vrutech.  V případě pronajatého pozemku pak můžete flexibilně svůj dům přesunout na jiné místo, třeba až si vyhlédnete jiný pozemek.

Domek, který zapadá do okolní krajiny

Prosluněný interiér s vůní dřeva

Náš tiny house je postaven z CLT panelů a přiznali jsme je i v interiéru jako pohledové stěny. Díky tomu působí dům světlým, příjemným a teplým dojmem. Samozřejmě se ale dřevěné stěny mohou nechat pohledové jen zčásti, nebo vůbec.

 

Tiny house FIX-A má zastavěnou plochu pouze 52 m2, přičemž užitná plocha je díky vestavěnému patru na spaní téměř 60 m2. Dispozičně jde o dům 3+kk s terasou.

Chcete se dozvědět více o tiny house?

kontaktní formulář

Napište nám:

Udělení souhlasu: