Jaký dům postavit na pozemku ve svahu

Jaký dům postavit na pozemku ve svahu

Jaký dům postavit na pozemku ve svahu?

Máte svažitý pozemek, nebo vás zaujala nabídka ke koupi pozemku ve svahu, ale nejste si jisti, zda je vhodný pro stavbu rodinného domu? Z naší zkušenosti můžeme říct, že se v těchto pozemcích skrývá velký potenciál a domy v nich vypadají moc hezky a jsou i prakticky řešené.

Umístění do svahu dává architektům mnoho možností k osobitému zpracování prostoru a vždy vznikne architektonicky zajímavé a jedinečné dílo. Pozemek ve svahu lze obvykle také koupit levněji než rovinaté pozemky v dané lokalitě a díky tomu můžete více investovat do stavby domu.

Obvyklým řešení stavby ve svažitém terénu je zděná spodní stavba, kam se nejčastěji umisťuje garáž, technické a úložné prostory, případně prádelna, nebo různé hobby místnosti.  Samozřejmě lze i tuto část využívat jako obytný prostor a například ji využít jako jednu bytovou jednotku a celou stavbu koncipovat jako dvojgenerační. 

Na zděnou část navazuje dřevostavba s hlavními obytnými místnostmi, kam proudí denní světlo ze všech stran a které mohou být propojeny terasou se zahradou. Dřevostavbu zde řešíme CLT panely, které mají výborné statické vlastnosti a v zahraničí se z nich v současné době staví i výškové budovy.

Krásný výhled díky svahu

Odměnou pro investory u těchto staveb bývá nádherný výhled do okolí. Svažitý pozemek dává příležitost k zajímavým návrhům a realizacím, které by na rovině jinak nevznikly. 

Jednou z takových staveb, kterou jsme realizovali je rodinný dům v Libčicích nad Vltavou. Libčice jsou obec na levém břehu Vltavy kousek od Prahy, je zde hodně svažitý a skalnatý terén, za to krásné výhledy do okolí. Majitelům jsme zde realizovali dům v opravdu náročném terénu a výsledkem je krásná moderní stavba, která zapadla do okolí.

Další hezkou realizací domu ve svahu je také rodinný dům v Českých Budějovicích. Dům , resp. jeho dřevěná část je postaven z CLT panelů, využívá solárních panelů, větrání je řízeno rekuperací a využívá nádrž na užitkovou vodu. Díky těmto technologiím lze pak také žádat o dotaci na dům.

Dům je koncipován tak, že v suterénu je umístěn na prostor velkorysý sklep, kotelna a úložná šatna.  

V přízemí pak najdete tři obytné pokoje, šatnu a koupelnu a ve zvýšeném patře pak obývací pokoj s jídelním koutem. Do této části domu se také vstupuje z pozemku a v polovině domu pak najdete ještě jedno patro s pracovnou, ložnicí a koupelnou. Dům tak skýtá opravdu velký prostor a směle může být využíván jako dvojgenerační.

Máte netypický pozemek a chtěli byste konzultovat stavbu na něm?

Rádi se s vámi sejdeme, připravíme pro vás ORIGInální architektonickou studii pro váš pozemek a dům vám postavíme. Kontaktujte nás a domluvíme si termín schůzky.

kontaktní formulář

Napište nám:

Udělení souhlasu: