Atypický pozemek ve svahu může být výzva i výhra

Atypický pozemek ve svahu může být výzva i výhra

 

Když jsme jeli na návštěvu do moderního rodinného domu za Prahou a stoupali do příkrého kopce, kdy přes kapotu auta sotva vidíte, říkali jsme si, že není možné v takových podmínkách postavit cokoliv, natož čtyřpokojový rodinný dům s prostorným obývákem a odpovídajícím zázemím. A přeci!

Mladým majitelům se podařilo zakoupit pozemek s krásným výhledem do okolí, přitom ale chráněný před pohledy kolemjdoucích vzrostlými stromy, v malém městě, kde vyrůstala paní domu. Navíc v rozumném dosahu metropole. Bylo rozhodnuto. “Spojili jsme se s architektonickou kanceláří, která nám udělala hezký návrh domu, ale když došlo na propočet nákladů, dostali jsme se na téměř dvojnásobek našeho limitu”, vysvětluje majitelka. Její manžel, který původně stavbě domu tak nakloněný nebyl, se proto rozhodl navštívit stavební veletrh a oslovit několik stavebních firem. Nakonec padla volba na naši společnost Origis, s. r. o. A důvod? “Když jsme ukázali firmám svažitý pozemek, který je navíc poměrně úzký a vznesli naše požadavky na budoucí rodinný dům, všechny firmy kromě Origisu taktně vycouvaly”, usmívá se paní domu.

Když je pozemek velká výzva

 

Origis, s. r. o. je společnost, která má se stavbami ve svahu bohaté zkušenosti, navíc perfektně umí pracovat s kombinováním stavebních technologií.

Ing. Martina Kozelková, jednatelka společnosti k tomu říká: “Nemám ráda, když se řekne, že něco nejde. Každý problém má řešení a tady bylo právě v kombinaci dvou technolgií – spodní části zděné a horní dřevostavby.” Čili principu, kterému se řada firem vyhýbá. “Jenže ty limity si nastavují firmy samy. Jde to, musíte ale mít perfektně zpracovaný projekt a samozřejmě zkušenost.

Jako největší oříšek se podle předpokladů ukázaly zemní práce. Před založením stavby bylo třeba odvozit 260 kubíků zeminy, pozemek je navíc, jak bylo řečeno, poměrně úzký, což komplikovalo pohyb staveništní techniky. A aby toho nebylo málo, kolem pozemku vedou dráty vysokého napětí. Takže manipulace těžké techniky mezi domem a elektrickými dráty byla opravdu náročná.

 

Respekt ke svažitému terénu a citlivé zasazení stavby do krajiny

Architekt, který se společností spolupracuje, navrhl jednoduchou stavbu na suterénní podnoži, která se “zakusuje” na severní straně do prudkého svahu. Suterén je řešen jako zděná stavba založená na mikropilotách a slouží jako technické zázemí domu, nachází se zde také kreativní dílna paní majitelky. Přesah patra (respektive z pohledu zahrady se jedná o přízemí) vytváří v suterénu krytý vstup do domu a uzavřený sklad.

Patro je řešeno jako čistě obytné, vstoupit do něj se dá “zadním” zádveřím ze severozápadu majitelé ale spíše využívají přístup po schodišti ze suterénu, ke je velké zádveří se šatními skříněmi. Hlavním prostorem patra je velkorysý obývací pokoj s kuchyní a jídelním koutem, na který navazuje venkovní terasa. V linii za obývákem pokračují dva dětské pokoje a ložnice majitelů, tyto místnosti mají nádherný výhled francouzskými okny do úkolí a na protisvah. Šikovná dispozice vyšetřila místo i pro pracovnu, nechybí samozřejmě velká rodinná koupelna, kterou doplňuje ještě jedna menší “pohotovostní”. Před rodinnou koupelnou je praktická menší místnost sloužící pro domácí práce.

Příjemné klima v domě každý den

Objekt je podobně jako všechny stavby od Origisu navržený s maximálním důrazem na energetickou úspornost, díky čemuž se majitelům podařilo získat na tuto stavbu dotaci z programu Nová zelená úsporám. Nechybí tu systém nuceného větrání s rekuperací, který si majitelka nesmírně pochvaluje.

Nevadí jí, že neotvírá okna? “Okna samozřejmě otevřít můžete, ale nebudete mít důvod, v domě je pořád příjemná teplota a čerstvý vzduch”, popisuje. My jsme v letním parnu kvitovali s povděkem předokenní žaluzie, které zajišťovaly v celém domě příjemný chládek. Návštěvníky domu zaujme také schodišťová chodba, která slouží jako knihovna a je velmi šikovně osvětlena světlovody. Ve fázi dokončování je i kaskádově navržená zahrada, kde paní domu pěstuje okrasné keře, bylinky, ale třeba i zeleninu.

 

Jak jsou dnes, s odstupem času majitelé s bydlením spokojeni?

 

Na realizaci čeká pergola, která zmírní prudké letní sluníčko a zpříjemní sezení na terase. Vzhled domu je maximálně jednoduchý, světlou omítku doplňují červené akcepty a samozřejmě “všudypřítomné” gabionové opěrné zdi, které ale díky struktuře kamenů nepůsobí nijak hmotně. A jak paní domu hodnotí realizaci zpětně? Vyskytl se nějaký problém a řešila by dnes něco jinak? “Při každé stavbě se objeví nějaká komplikace, ale zástupci Origisu vždycky vše operativně vyřešili k naší spokojenosti.

A zda bych něco změnila? Obývací pokoj je na naše poměry asi až dost velký, na druhou stranu ten výhled si žádá odpovídající místnost. Nějakým způsobem budeme muset také vyřešit akustické odclonění obýváku, zřejmě dojde na původně plánované dveře, které byly navržené v projektu a které  zajistí, aby děti v pokojíčkách nic nerušilo, Ale jinak jsme opravdu velmi spokojení a já jsem moc ráda, že jsme dokázali zrealizovat vysněný dům i v takto náročných podmínkách”.

Z časopisu Dům a zahrada 09/2016

Návštěva interiéru