Typový dům Origami

Typový dům Origami

Typový dům, který není o nic horší než individuální výstavba

Celý koncept Origami vznikl z potřeb našich klientů. Nebyl to prvoplánový záměr a právě proto se do něj otisklo vše, co klienti hledali a to jak postavit co nejlevněji 1m3 obestaveného prostoru, přesto s prvotřídními parametry a ještě tak, aby ve výsledku byl dům nejen hezký, ale také prostorný a prakticky řešený. Takto jsme postavili rodinný dům ve Vinoři, který pak několik let byl i naším vzorovým domem a každý, kdo ho navštívil, byl maximálně překvapený z toho, jak je dům prostorný a světlý.

Další a další klienti od nás chtěli stejný dům, přesto v něm potřebovali pár změn – změnu orientace domu, víc úložných prostor, nebo jinak rozložené obytné pokoje. A tak vznikl nápad usnadnit klientům cestu k novému domu, připravit jim na výběr domy různých velikostí, orientací na různé světové strany a různým vnitřním uspořádáním. Je to něco, co klientům výrazně zrychlí proces zahájení výstavby, neztratí několik měsíců laděním architektonické studie a mají před sebou rychlou a snadnou cestu k novému  domovu. 

ORIGAMI domy jsou PŘÍZEMNÍ i PATROVÉ

Skvělým příkladem toho, že typový dům nemusí být o nic horší byli zájemci o dům, kteří k nám přišli s již hotovou architektonickou studií od jiného architekta a chtěli začít stavět, i když nebyli s provedením studie úplně spokojeni. Klienti měli pocit, že na jiný typ domu nedosáhnou, chtěli dům co nejlevnější a byli ochotni se smířit s tím, že bude dům menší než si představovali.

Při hodnocení studie, ve které byl malý dům pro potřeby klientů, uvnitř s nepraktickým řešením, jsme klienty pozvali do tehdy vzorového domu ve Vinoři a tam nastal wow efekt, že by za stejné finanční náklady mohli mít výrazně prostornější dům a rozhodli se pro výběr stejného typu domu, s klientskými změnami vnitřního uspořádání a průčelí domu. 

Koncept ORIGAMI v sobě spojuje promyšlenost, jednoduchou eleganci a takřka neomezenou variabilitu..

Typový dům, který respektuje individuální potřeby a požadavky

Možná máte z typového domu strach a říkáte si, aby to nebyl jen panelákový dům na vlastním pozemku. Je to zbytečné, každý z výsledných domů je originál.

Volíte si půdorys, vnitřní uspořádání, skladbu konstrukce, zateplení, způsob vytápění a výši tepelných ztrát. Vždy máte také možnost rozhodovat o detailech, které z domu dělají skutečný domov: že chcete šatnu v ložnici, ještě jednu sprchu, nebo více úložných prostor. Tak jako domy ORIGAMI, ani jejich úpravy nejsou prefabrikované. Pokud potřebujete prostornější obývací pokoj, umíme ho zvětšit nejen o metr či o dva, ale třeba o 47 centimetrů.

Origami domy můžete mít PŘÍZEMNÍ i PATROVÉ.

Jaké jsou výhody a nevýhody přízemního rodinného domu?

Každý z typů domů má své výhody i nevýhody a příznivce i odpůrce. Bungalov- přízemní dům má své nesporné výhody právě tím, že jde o bezbariérový dům, což oceníte jak s malými dětmi, tak i ve starším věku, ale třeba i při údržbě domu. Nevýhodou bungalovu může být právě větší zastavěný prostor pozemku vzhledem k velikosti domu. Je možné, že právě přízemní dům bude ten, který se bude více hodit do vaší okolní zástavby. Že se nemusíte bát bungalovu i při potřebě většího rodinného domu, můžete vidět i na realizaci rodinného domu 5 + kk v Borku nad Vltavou.

Proč se poohlížet po patrovém rodinném domě?

Patrový dům oceníte zejména, pokud nemáte úplně velký pozemek a potřebujete zastavět menší plochu. Patrový dům může sloužit pro oddělení společných částí domu a pokojů klidové zóny, nebo jako dvojgenerační bydlení. Velmi zdařilou realizací takového domu je například tento venkovský dům v krásné přírodě.

Origami patrové domy mají díky svému půdorysu skvělé předpoklady pro umístění na úzkých pozemcích. Navíc vnitřní řešení je velmi promyšlené, schodiště nezabírá mnoho prostoru a díky tomu jsou v patře i prostornější pokoje, třeba pro děti.